SREĆA JE STVAR IZBORA. KREIRAJ NAJBOLJU REALNOST ZA SEBE!


SKRIVENA ZNAČENJA BOJA


Kada birate partnera za ljubav, brak, daleko putovanje ili posao, dobar je predznak ako je njegova sretna boja drugačija od vaše sretne boje, jer ćete u suprotnom – prema starim vjerovanjima – doživiti razočarenje i neuspjeh.

Tekst radjen na temelju sadrzaja “Knjige tajni” Ahmeda Bosnića.Boje koje se najviše pominju u mitologiji i narodnim vjerovanjima su bijela, crna, crvena, zelena, plava i žuta, iako i ostale boje imaju specifičnu simboliku i značenje i smatraju se u određenim okolnostima – sretnim ili nesretnim. Filon Aleksandrijski smatrao je da je Univerzum sažet u četiri boje, koje simboliziraju četiri elementa: bijela boja simbolizira zemlju; zelena vodu; ljubičasta zrak, a crvena vatru. S druge strane, sedam duginih boja dovodilo se u vezu sa sedam nebesa, sedam planeta, sedam muzičkih nota, sedam dana u nedjelji… Prema C. G. Jungu u psihoanalitičkoj koncepciji, boja odaje glavne čovjekove psihičke funkcije: misao, osjećaj, intuiciju i osjet.
Šta nam govore i kakve nam poruke šalju?

BIJELA: Boja svitanja, čistoće i djevičanske nevinosti, radosti i prazničkog raspoloženja. Boja istoka, nade i povratka. Vjeruje se da na ljudsku dušu djeluje poput tišine, ali ne tišine smrti, nego tišine brojnih živih i životnih mogućnosti. Kako je neko lijepo zabilježio bijelo je boja prvih koraka duše prije uzleta žrtvovanih ratnika. To je boja vjenčanica i svadbene radosti. Bijele zastavice iznad beduinskih čadora širom arapskog svijeta, označavaju da u njima žive djevojke prispjele za udaju. Bijela boja u Kelta predstavlja boju kraljeva i svećenićke klase. U japanskom budizmu se bijeli lopoč povezuje sa stanjem spoznaje velikog Buddhe. Ipak, bijela boja nerijetko znači i smrt, a bijeli konj u snu, vjeruje se da predskazuje tugu i nesreću. Sanjati bijelu boju – bezbrižnost, radost.

CRNA: Njena simbolika je najčešće negativna: beznađe, mrak, kaos, smrt, tuga, bolest, duševno pomračenje… Crna je boja Sotone, vještica i demona. Identificira se sa manifestacijama zla; u tarotu je to boja Smrti. Crnim jajima pripisivale su se magične moći. Crne kokoši su nagovještavale bijedu, a crni pijetlovi su se navodno pretvarali u demone. Crna golubica u starom Egiptu je hijeroglif za ženu koja ostaje udovica do kraja života, a Jahač Apokalipse jaše crnog konja. Crni čovjek je postao jedan od najpoznatijih magijskih simbola koji ulijevaju strah. Rimljani su nesretan dan označivali crnim kamenom, a Juda izdajnik okružen je crnim. Vezati cvijeće crnom vrpcom kažu da predskazuje skoru smrt. Ko uza se nosi zub od crnog psa – nikad ga psi neće napasti. Crna boja u snu predskazuje zlo, tugu i nesreću.

ZELENA: Simbolizira snagu, vjeru, blagostanje, uskrsnuće, dugovječnost i besmrtnost; to je boja biljki koje niču i života koji se rađa. U islamu to je boja obitelji, materijalnog i duhovnog blaga, raja i spoznaje. Vjeruje se da je ogrtač Božijeg poslanika Muhammeda a.s. bio zelen. U srednjem vijeku zelena je bila boja farmaceuta i liječničke odore, jer su liječnici u liječenju koristili ljekovito bilje. U Bizantu je zeleno svjetlo imalo okultno značenje, a u orfičkoj tradiciji zelena je svjetlost duha što je na početku vremena oplodio iskonske vode. Vjerovalo se da zelena svjetlost smaragda (koji se smatra papinskim kamenom) proniče u najčuvanije tajne. Ipak, postoje i narodi koji zelenu smatraju bojom “malih ljudi”. U tim se vjerovanjima zelena smatra posebno nesretnom za zaljubljene. Darovati ujutro nekome zeleni predmet donosi sreću. Sanjati zeleno, uspjeh, dobit, veselje, putovanje.

CRVENA: To je boja žrtve i nebeskih vatri, boja ljepote i bogatstva, ljubavi, strasti i mržnje, krvi, bluda i rata, boja koja se povezuje s magijom i sotnizmom. To je boja duše, ezoteričke spoznaje i tajnih vještina. Za ljude sa crvenim bradama govorilo se da su urokljivi i da donose nesreću. Crvena tinta, kao i crvena ruža, smatrana je nesretnom ako bi se koristila za pisanje ljubavnih pisama. Vjeruje se da crveni talisman štite od urokljivih očiju, zlih duhova i vještica, a crvena boja kockarima donosi dobit i sreću. Crvena odjeća na muškarcima obara ugled i stimulira ogovaranje, a ženama donosi svježinu i radost. Prema biblijskim legendama za stvaranje čovjeka bila je upotrijebljena crvena glina. U Japanu to je boja iskrenosti i sreće i nose je isključivo žene. U drevnom Rimu crvena je bila boja plemstva, generala i patricija. Sanjati crveno – sreća u ljubavi, nesporazumi na poslu.

PLAVA: Boja neba, bezdani, hladnoće, sanjarenja… Simbolizira mudrost, istinu, intelekt, vijernost, postojanost, milosrđe, odanost, čednost, mir i plemenitost. Smiruje i harmonizira. Lančići od plavih bisera štiti od gripe, prehlade i zapaljenja, a plava ogrlica liječi groznicu. Ona odaje prazninu, prostor bez granica i smatra se najhladnijom od svih boja. Egipćani su je smatrali bojom istine. U tibetanskom budizmu ona je boja transcendentne mudrosti. Nositi plavo na dan vjenčanja donosi sreću, štiti od zlih duhova i urokljivih očiju. Drevni astrolozi su vjerovali da drago kamenje koje zrači plavom bojom (plavi dijamant, ametist, tirkiz, safir, jaspis…) nosi uticaje Jupitera. Kuća obojene u plavo, u Poljskoj označava da u njoj živi djevojka za udaju. Muškarci koji bi u proljeće ugledali plavi cvijet, smatrani su vjernim. U snovima plava boja označava sumnjive planove, smrt ili sahranu.

ŽUTA: Boja zlata, sunčeve svjetlosti, kreativne intuicije, ljubomore, mržnje i strasti, bogate žetve i sticanja imetka. Smatrana je bojom bogova; ona prenosi mladost, snagu i božansku vječnost, te posreduje između ljudi i bogova. U nekim krajevima ona simbolizira slabost i bolest, izuzev kod odjevnih predmeta od puplina, svile i brokata, koji simboliziraju radost i sreću. Vjerovalo da žuto cvijeće na vjenčanju donosi nesreću. Stoga se mladencima izbjegavalo darivanje poklona žute boje. Žuta boja kože na licu odaje bolest, patnju i smrt. Romi smatraju da žuta odjeća ženama daje privlačnost i da ih ispunjava radošću. S druge strane, onaj ko bi u proljeće ugledao prvog žutog leptira, nadao se sretnoj i uspješnoj godini. Ko sanja žutu boju, vjerovalo se da će doživiti neugodnost ili promjene u životu.

SIVA: Iako je u kršćanstvu označavala uskrsnuće mrtvih, siva boja se smatrala bojom duhova; bojom nesigurnosti, pokajanja, straha, konformizma i smrti, ali i bojom umjerenosti i konstantnosti. Vjeruje se da siva boja u ljudskoj auri otkriva mjesta bolesti ili nekakvog fizičkog poremećaja ili nedostatka. Smatra se da novorođenčad u majčinoj utrobi vide samo sivu boju; tek u prvoj godini svoga života ona postaju svjesna i ostalih boja. Psihoterapeuti smatraju da siva boja izaziva osjećaj tuge i bezizlaznosti. Sanjati sivu boju – smrt, sahrana, tuga…BOJE I HOROSKOP

Stari astrolozi su vjerovali da svaki znak zodijaka ima svoju sretnu boju, koja utječe na prirodu i sudbinu ličnosti rođene u tom horoskopskom znaku. Evo kako to izgledalo:
– Ovan – crvena, crna, bijela;
– Bik – sve nijanse plave;
– Blizanci – narandžasta, plava;
– Rak – žuta, narandžasta, indigo;
– Lav – žuta i narandžasta;
– Djevica – žutozelena, smeđa, krem;
– Vaga – zelena, purpurna, roza;
– Škorpija – crvena, plavozelena;
– Strijelac – plava, purpurnobijela;
– Jarac – zelena, crna, siva, indigo, ljubičasta;
– Vodolija – ljubičasta, svijetložuta;
– Ribe – ljubičasta, svijetlozelena i plava.BOJE I PLANETE...

Još od Babilona i Kaldeje, drevni zvjezdoznanci su vjerovali da svakoj planeti pripada odgovarajuća boja. Tabela je izgledala ovako: Sunce – zlatna, narandžasta i žuta; Mjesec – bijela; Mars – blijedocrvena; Merkur – neutralni tonovi i svijetlozelena; Venera – zelena i plava; Jupiter – plava i purpurna; Saturn – crna i tamnoplava.BOJE ŽALOSTI...

Poznato je da su boje žalosti u različitim krajevima svijeta nerjetko oprečne simbolike. Pogledajmo: Armenija (ljubičasta), Vijetnam (žuta), Kina (bijela), Egipat (žuta), Etiopija (svijetlosmeđa), Iran (svijetloplava), Japan (bijela), Južna Afrika (crvena), Sirija (ljubičasta), Ujedinjeno kraljevstvo (crna), SAD (crna).

Izvor: trecadimenzija.com

NAČITANIJE NA NAŠEM PORTALU

NAČITANIJE NA NAŠEM PORTALU