SREĆA JE STVAR IZBORA. KREIRAJ NAJBOLJU REALNOST ZA SEBE!


Rezultati raznih tehnika su slabi zbog krivog pristupaJoga i istočne tehnike imaju moć kontrolirati nesvjesne procese, ali na ovom planetu to uspijeva malobrojnima. Samadhi je za Zapad ništa drugo nego besmisleni san. 

Zapadnjaka svjesno zanima krajnji cilj, ali duboko u sebi je potpuno usmjeren na vanjsko, on je potpuno prema van i unutrašnjost mu je toliko strana. Zato je razvio tako moćnu faramaceutsku industriju kojom pokušava začepiti prodor nesvjesnog u sebi samom.

Svjesno će reći da se bavi duhovnim, ali nesvjesno uopće ne živi taj stav. Zapadnjak je duboko usmjeren na očuvanje sebičnosti i kao kameleon prihvaća samo ono što misli da će zaštiti njegovu sebičnost koju brani mnogim tabletama i obmanama, a ustvari je sam na ovoj planeti jedini virus. 

Na Istoku je unutarnji čovjek uvijek imao čvrsto uporište u unutrašnjosti. Istok doslovno shvaća tezu: Jedan um, Jedinstvo, Neodređenost. Istočnjak kaže: Sve je u životu lekcija i sve je jedna svjesnost, odnosno učite svoju lekciju i ponovite je, a onda će se Ja osloboditi. Ako se zapadni čovjek može riješiti svoje povijesti tj. memorije i svega onoga što je naučio, može shvatiti bit Istoka, ali obično Istok kod Zapadnjaka počinje i završava na joga asanama i zdravoj prehrani. To je sve što je danas prodrlo s Istoka na Zapad.

Zapadna Sjena je još uvijek kao u srednjovjekovnog kršćanina. Ovdje ne idealiziramo Istok, već pokazujemo kako je teško u jednostavnosti Istoka spoznati njegovu dubinu, pa ga često samo oponašamo. Bit istočnog puta jest biti iznad polarnosti dobra i zla. Europljanin teži vrlinama, ali uvijek kada teži, stvara svoju Sjenu, pa moralni Europljanin kaže: ja sam vegetarijanac, ili ja sam kršćanin, i jako me smeta što ljudi ne žive religijski. To je SJENA, jer čim je naznačeno uspoređivanje, mi smo u umu, u egu. Čovjek zbog poistovjećivanja s polovima dobra i zla, ne zna što je bit istine. Istočne tehnike jesu upletanje u ono što mi zovemo sudbina, koja nas može pogoditi u samim korijenima postojanja i može u nas pustiti poplave proživljene patnje prošlih života.

Simbolički, to je prodor dubljih slojeva nesvjesnog o kojima govori i tibetanski lamaizam. To ne znači da istočne tehnike ne treba vježbati, ali većina koja vježba tehnike smatra da ima male rezultate jer većina gleda što će dobiti za vanjski život, a te tehnike ništa ne daju za svjetovno. Za bolje rezultate potrebno je biti potpuno unutra, potpuno shvatiti da je svaka misao i svaki događaj proizvod koji dolazi iz unutrašnjih dubina našeg bića. To ne znači biti dobar, moralan, već to znači razumjeti taj proces. Ono što znamo o sebi ustvari je brana koja nas štiti od dubljih dijelova psihe, a vidimo ih u krizama i nesrećama na kolektivnoj razini kada prodru u naše živote. Ipak, lekcije nismo naučili i zato će ovi dijelovi naše psihe prodirati i dalje na primitivan način jer ovaj proces uopće niti ne prepoznajemo da postoji u nama.

Autor: Nikola Žuvela - više o njemu, klikom OVDJE

NAČITANIJE NA NAŠEM PORTALU

NAČITANIJE NA NAŠEM PORTALU