SREĆA JE STVAR IZBORA. KREIRAJ NAJBOLJU REALNOST ZA SEBE!


Mandala - pomoć za spiritualni fokus


Mandala - pomoć za spiritualni fokus
Mandala - pomoć za spiritualni fokus                                


S obzirom na zastupljene i odavno prihvaćene postojeće meditativne tehnike vizualizacije koje prate fokus u radu sa mandalama biće mi zadovoljstvo da o ovoj vrsti holističke umjetnosti ponešto i sama kažem kroz svoju osobnu praksu. Iskustvo mi je pokazalo složenost mnoštvenosti vizualnih aspekata mandala nastalih osobnim kreiranjem kroz ovaj tip umjetnosti. Kombiniranje ovih dobro znanih blagotvornih metoda omogućuje transformiranje i usklađivanje osobnog unutarnjeg stanja jednostavnim fokusiranjem na emanaciju mandale. Kontemplacija cirkulatornog oblika mandale olakšava ulazak u stanje otpuštanja napetosti, balansira kontakt sa svojim tijelom, uspostavlja kontak s iscjeliteljskim procesom, razvija i pobuđuje kreativnost. Osim toga što mandale odražavaju i emocionalo stanje svojeg tvorca, one doprinose fokusu i imaju osobine samo-umirenja i centriranja. Istraživanja pokazuju da su mandale dobro sredstvo za otpuštanje negativnih emocija, kao što su strah, tjeskoba, zabrinutost ili ljutnja. Vizualnim fokusiranjem na unutrašnjost kruga postiže se fokus i usklađivanje, mandala relaksira tijelo i um, održava osjećaj radosti i blagostanja. Meditacija uz pomoć mandale stimulira kreativno mišljenje i poboljšava fokus onoga tko meditira razvijajući samopoštovanje i samoprihvatanje. Također, ovaj univerzalni oblik pobuđuje osjećaj povezanosti sa samim sobom i drugima. 


Da bi meditirali s mandalom, odaberite onu koja vam najbolje odgovara i po bojama i po obliku, stavite je ispred sebe, smirite svoj um, dišite polako i duboko, opustite oči, gledajte i koncentrirajte se na mandalu, pustite da njezin oblik i boje djeluju na vaše nesvjesno. Riješite se svih konfuznih misli i držite pozornost na mandali. Zamislite i probajte osjetiti pozitivnu emanaciju mandale kroz vašu svijest. Neka prva meditacija traje 5 minuta, a sljedeća nek postupno povećava trajanje od 15 do 30 minuta. Opuštanje i ravnoteža javljaju se na različitim razinama svijesti i mogu biti spontani ili evoluirati tijekom vremena, tempom koji najbolje svakome odgovara.

Moja mandala
Moja mandala

U težnji ka približavanju suvremenoj prezentaciji mandale, koja je inačer jedan od najstarijih univerzalnih arhetipskih simbola, podsjetimo se da ona dolazi od sanskritske riječi koja označava krug ili disk evocirajući okruženje, svijet, sferu ili pak univerzum. Definicije mandale se mogu naći gotovo svugdje u duhovnosti, religiji, znanosti i umjetnosti. Tibetanska riječ za Mandalu je Khyil-khor ( Kyl - centar i khor – krug) a znači ,,središte svemira u kojem prebivaju potpuno probuđena bića”. Mandale vuku korijene svoga postojanja u indijskim i himalajskim vjerskim tradicijama kao umjetnički načini predstavljanja svijeta. Budistička ili hinduistička mandala sadrži u sebi različite elemente koji predstavljaju različite aspekte svemira (zemlja,vatra,voda,vaduh…) ili simbole duhovne, meditativne ili izravnije religijske prirode. Dakle tradicionalno, po mnogim vjerovanjima povezanosti između unutarnjeg života duše i vanjskog života kozmosa mandala predstavlja mapu kozmosa i individualnu mapu duše. Drugi aspekt mandale odnosi se na fizičko i metafizičko značenje vremenskih i prostornih aspekata, cikličnosti. Mandala kao geometrijski oblik, opisana je kroz dinamiku triju principa sadržanih u svojem sistemu, koncentrična središnja točka - središte svemira, zračenje te točke i kružna vanjska granica s organiziranom periferijom. Dakle, s općeg teoretskog gledišta, mnogo se toga može reći zanimljivog za mandalu s obzirom na njezin aspekat transformativnog dinamizma.

Iako mandala predstavlja globalni pojam koji se odnosi na bilo koji geometrijski dijagram, ovaj oblik predstavlja metafizički prostor povezivanja makro i mikrokozmosa. U mandali se susrećemo s mikrokozmičkim prikazom univerzalne makroskopske energije.
Simbolička struktura mandale nalazi se u mnogim aspektima života i u svakodnevnom okruženju u obliku kružnog shematskog uzorka zaobljenosti mandale. Ako pogledamo prirodne tvorevine mandala se mogu naći u kružnim cvijetanjima biljaka, cvijeća, u krugovima rezanog drveća, kod snježnih pahuljica, agregatima kristalnih pahuljica, kristalima soli i u spiralnim školjkama.

Duhovna i psihološka praksa modernog vremena intergirala je koncept mandale kroz terapijski pristup Karla G. Junga. On je svoju prvu mandalu skicirao 1916 godine i nazvao je Systema Munditotius - sistem cjelog svjeta. Za Junga mandala je psihološki simbol sopstva/jastva, formiran nesvjesnim arhetipskim snagama, arhetip i ekspresija kolektivnog nesvjesnog. Sopstvo je bitan dio ljudskog bića prepun nejasnoća i obskurnosti u onom što se odnosi na sebe i često biva zamjenjeno egom. Jungova zamisao bila je uspostaviti odnos između "pravog sebe" i "ega" kroz redovito slikanje mandale, integrirajući oba ova aspekta. Jung u svojoj knjizi “Sjećanja snovi i razmišljanja” govori o svojim počecima crtanja mandala kao spoznaji o stazama koje je slijedio, koji su vodili natrag do središnje točke, prototipa svih staza, prema putu koji vodi do centra individuacije. Mandala kroz refleksiju središta i prikaz svih pravaca, upućuje na središte individuacije - proces sintetiziranja sadržaja nesvjesnog i koji vodi do svijesti o sebi. Jung preuzima citat iz Geteovog Fausta kako bi opisao što mandala odista predstavlja: “oblikovanje, preoblikovanje vječnog smisla, vječni razgovor”.
Mandale mogu biti vrlo jednostavne ili naprotiv vrlo složene sa mnogo detalja, kao instrument pogodan za duhovno putovanje, inovaciju i promjene. Kao što smo vidjeli ovo je također i duhovno sredstvo istraživanja, introspekcije i meditacije. Bez obzira da li govorimo o samom procesu stvaranja i nastanka mandale ili se bavimo proučavanjem mandale kao gotovog, proizvedenog crteža ona predstavlja instrument koji u sebi ima sadržinu strukturiranog sistema i inovativni aspekat pogodan za rad na sebi. Redovito promatranje mandala blagotvorno djeluje i na obnavljanje mentalnih aspekata psihe i komunikacije.


Autor: Ana M. Crysowal - više o njoj, klikom OVDJENAČITANIJE NA NAŠEM PORTALU

NAČITANIJE NA NAŠEM PORTALU