Post Top Ad

Your Ad Spot

OGLASI

loading...

25. 01. 2019.

Kolumna jyotish stručnjaka Nikole Žuvele: Sunce i transformacija

Crno Sunce ili pomrčina označava najelementarnije nesvjesno, dok za alkemičara ono predstavlja neobrađenu sirovinu. Sunce za Freuda predstavlja Super ego, koji cenzurira i nameće moć. Sirovi aspekti Sunca su moć i dominacija, ali i procesi ulaska u nesvjesno, u podzemni svijet promjena, susretanja sa mnogim taljenjima sebe samog. Od Merkura kao tajne vatre koja u nama stvara razlučivanje, Marsa koji nosi hrabrost, te Saturnove discipline, transformira se Sunce čineći ga veličanstvenim i obogaćenim u završetku solsticija donoseći njegovo novo rađanje ili rađanje svijesti.

Kolumna Nikole Žuvele: Sunce i transformacija
Kolumna Nikole Žuvele: Sunce i transformacija

Možda nam se alkemija čini komplicirana, pa ću objasniti što bi to značilo u našem životu.
Sunce predstavlja našu svijest. Makrokosmički gibanje Sunca ustvari predstavlja mikrokosmički proces naše svijesti koja je na početku naivna, jednostrana i ohola, a raznim zaljubljivanjima, razočarenjima, robovanjima novcu, svijest se polako, ali sigurno kroz taj proces uzdiže do spoznaje. Taj proces većina ne vidi kao nešto poželjno, ali uz Satrunove metode u kojima nas on pritišće i oduzima ono projicirano, mi se malo pomalo mijenjamo, odnosno Sunce ili svijest se oplemenjuje. Početno jako Sunce nas može opeći, ali sa zalaskom ono ulazi u podzemni svijet i naša svijest se kroz taj svijet transformira raznim životnim iskušenjima.

Ceremonija ispijanja čaja u Kini jest promatranje Sunca koje zalazi, jer ono predstavlja zrelost, koja se očituje u koloritu boja koja se ne može vidjeti na dnevnom svijetlu.
Dovršenje "velikog djela" ili osvještavanje samoga sebe, izražava se znakom Sunca u horoskopu. Ovaj znak se razlikuje od Sunčeva kruga, kao sastavnog dijela drugih planetarnih znakova, jer ima središnju točku. Dakle, ono što na svim drugim stupnjevima postoji samo načelno i potencijalno, ovdje postaje očitim. U dovršenom obliku, ovaj simbol je mandala ili cjelina, sveukupnost, ili simbol Jastva ili Boga.

NEKA SLIKA SUNCA, POMRČINE SUNCA. 
Preobraženo Sunce u alkemiji u nesvjesnom označava preobraženu našu svijest, obogaćenu iskustvima koja su nas učinila slobodnim od ovozemaljskih robovanja. Ono što vidimo kao vanjsko gibanje Sunca prema zenitu, zapravo je njegovo obogaćivanje, dok ne dobije onu predivnu boju, koja je vidljiva pri zalazu Sunca. Taj proces se uspoređuje sa zrelošću osobnosti.

Mnogi pokušavaju odustati od ovog puta obogaćivanja i prečacem doći do zrelosti. Ali, bez neprestanog taljenja samoga sebe kroz životne izazove, ovaj proces može postati dobar, jedino ako ga se prihvatiti u cjelosti, bez ubrzavanja.

U jyotishu ovo Sunce sazrijeva u sazviježđu Uttara Ashadhi, koja se nalazi na prijelazu Strijelca i Jarca, točnije Jupitera i Saturna, dva najveća učitelja gdje spomenuto Sunce dobiva svoju zrelost.


Više o Nikoli Žuveli, klikom OVDJE


Iznenađenje uz kolumnu: Sudjelujte u našoj nagradnoj igri i osvojite Žuvelin roman Buđenje, klikom OVDJE

Nema komentara:

Objavi komentar

Post Top Ad

Your Ad Spot